Какво можем да правим в Поморие за един уикенд?

Поморие е едно от тези прекрасни малки градчета, разположени на нашето Черноморие, което е любима дестинация на много българи, заради хубавите плажове, уютните хотелчета и апартаменти, заради славната си история и едни от най-добрите балнео, СПА и лечебни процедури. Това го прави страхотно място за посещение през всички сезони. Лятно време можем да прекараме дълги плажни дни, а есента и зимата да се отдадем на СПА и балнео процедури, а през цялата година можем да посещаваме редица интересни събития организирани от община Поморие.

Ако сте избрали да почивате в Поморие, за Вашата перфектна почивка ще се погрижим ние от Pomorie Seaside Apartments.  Още от сега искаме да Ви предложим няколко интересни неща за правене за един уикенд, ако сте наши гости в новообзаведените ни и комфортни апартаменти, разположени в сърцето на древно Анхиало. 

Pomorie Seaside Apartments Ви представяме най-интересните забележителности в Поморие, в следващите редове.

Музей на солта

  musei-na-solta-pomorie-seaside-apartments  

Този уникален музей е единственият в Източна Европа, в който може да видите производство на сол чрез слънчево изпарение на морска вода. Музеят на солта е разположен в близост до брега на Поморийското езеро и  Стария град и е открит през 2002 г.

Посещавайки го може да научите повече за древна анхиалска технология за добив на сол, която датира още от V век пр. Хр. Най-интересната част е, че всеки един, който посети музея ще има възможност да усвои тънкостите на занаята за производство на сол, като се включи в дейности на музея.

Зимно работно време     Лятно работно време  
15 септември -15 юни      15 юни -15 септември
понеделник - петък       понеделник - петък
8:00 - 16:00 ч.        8:00 - 18:00 ч.
Почивен ден      Събота и неделя
събота, неделя      10:00 - 18:00 ч

 

Следваща спирка, на която ще Ви отведем от Pomorie Seaside Apartments  е „Стари поморийски къщи“

Архитектурен резерват “Стари поморийски къщи”

 stari-pomoriiski-kushti-pomorie-seaside-apartments  

Със сигурност едно от местата, които най-силно ще Ви впечатли това е  архитектурния резерват „Стари Поморийски къщи“, разположен в източната част на Стария град, в близост до морския бряг. Те са и едни от най-любимите места за снимки. Разхождайки се из тази част на Поморие по калдаръмените улички, ще усетите духа на Възраждането. В резервата може да се насладите на 10 архитектурни шедьоври от 19-ти век.  Те се характеризират с това, че са двуетажни, като приземието е от камък, а горният етаж е облицован от борови дъски и букови цепеници, като по този начин не се позволява на влагата да проникне в помещенията. Къщите могат да бъдат разгледани само отвън, но повярвайте – заслужава си!

 От Pomorie Seaside Apartments Ви отвеждаме към следващото ни любимо място – паметника на Пейо Яворов и Яворовите скали.

Яворовите скали и паметникът на Пейо Яворов

Един от най-любимите български поети – Пейо Яворов прекарва време от живота си в приказно Поморие, като къщата, в която е живял се намирала до морския бряг. За да черпи вдъхновение за работата си Яворов често отивал да съзерцава морето от скали, разположени в близост до дървената къща, в която живял. Въпреки, че прекарал само 1 година в Поморие, поетът оставя следа сред местните и те решават да кръстят скалите, които Яворов посещавал, на него, както и да издигнат паметник в негова чест. Днес те са едно от най-посещаваните места в Поморие, може би, защото всеки иска да намери своето вдъхновение.

  yavorovi-skali-pametnik-pomorie-seaside-apartments  

От Pomorie Seaside Apartments  Ви отвеждаме и до два храма, които заслужават внимание и да бъдат част от обиколката Ви в Поморие – Църква „Свето Преображение Господне и Църква „Св. Рождество Богородично“

Църква “Свето Преображение Господне” и Църква „Св. Рождество Богородично“

Първата от двете църкви е най-старата в цяло Поморие и датира от 1763 г. В нея може да видите икони от 16-ти, 17-ти и 18-ти век, като също така може да се докоснете и до аязмото "Сълзите на Христос“, докато църквата „Св. Рождество Богородично“ е разположена в центъра на града и датира от 1890 г. Тя е една от централните сгради в Поморие и впечатлява със своя интериор.

  church1-pomorie-seaside-apartments    church2-pomorie-seaside-apartments  

И бонус идеи от нас от Pomorie Seaside Apartments какво да посетите в близост до ПомориеПоморийско езеро и Антична куполна гробница „Кухата могила“ 

Поморийско езеро

Ако сте любители на лечебните и балнео процедури, не изпускайте да посетите Поморийско езеро, където неговата лечебна кал и луга са оценени от най-дълбока древност.

Антична куполна гробница Кухата могила 

Ако сте любител на античната история, то със сигурност ще проявите интерес към куполната гробница Кухата могила, намираща се на 2 км. западно от Поморие. Тя има полуцилиндричен свод, а в централната му част има куха колона и точно това я прави единствена по рода си на Балканския полуостров.

Ние от Pomorie Seaside Apartments Ви очакваме да бъдете наши гости и на място да имаме възможност да допринесем още повече за Вашия приятен престой и пълноценна почивка.

10/ 10
4.5/ 5
4.8/ 5

Нашите гости